måndag 4 januari 2010

Nej Till kärnkraft för livets skull.

Nej till kärnkraft för livets skull!

Jag var med 1980. Folkomröstning för eller emot kärnkraft. Jag som då gick i 9,an i Fontinskolan i Kungälv gick med ettmärke med Nej till kärnkraft på mig. Detta därför mitt hjärta och förnuft kunde inte säga något annat.

Historiska argument
Jag kom ihåg fasan som spreds i alla efter Harrisburg katastrofen 1979. Det var nära en härdsmälta. Nya begrepp och ord lärde vi oss . Härdsmälta, strålnng kärnavfall. Efter omröstningen vann Nja sidan. Kärnkraft bara fram till ett visst årtal.. Därefter på heder och samvete skall den avvecklas.Under tiden skall alla resurser sättas in på att finna alternativa lösningar.( Såsom Alliansen nu säger)
1986 sker så katastrofen Härdmältan i Tjernobyl. Sverige förfasar sig och drabbas av radioktivt nedsläpp . Samerna tvingas slakta sina renar det blir förbud att plocka bär och svamp i Sverige. Och hur hade människorna inte det i Tjernobyl. Än idag en spökstad med sin cancerframkallande jord.

Nutida argument
I åratal har vi fått höra om allehanda incidenter i våra svenska kärnkraftsverk. Det läcker här och där, reaktorerna har tvingats stänga.
Idag i norra Tyskland läcker det ut , och förgiftar grundvattnet , lågradioaktiva ämnen.ifrån en anläggning som tar hand om avfall från kärnkraftverk. Den har funnits i bara 25 år och redan sker en läcka ut i grundvattnet.
Hur skall vi då kunna ta hand om de högradioaktiva avfallen. Idag håller Oskarshamn en mellan lagring. I bl.a Frankrike,England försöker man anrika avfall som skall kunna användas till mer energi. Detta sker på vår sida av världen. Vad sker i de andra kontinenterna med kärnkraft. Halveringstiden för avfallet är tusentals år .Hur skall en svensk regering med sina vetenskapsmän och experter,” Lo och Saco” kunna garantera nästkommande generationers säkerhet och hälsa och en garanti för ren luft, rent vatten och för den rena Goda jorden att kunna skörda sin mat ur.

Ekonomiska argument
Håller inte i längden. Då bolagen som bygger och äger verken ser till sin plånbok i första hand. Många kablar sträcker sig utanför Sveriges gränser och vem betalar det högsta priset för elen…?
Om där finns andra länder i bolagen kan dessa till slut vara i majoritet och ta över helt. Vem bestämmer då om kärnkraften. Och elens pris.
Vad kostar inte, i pengar och miljöförstöring) utvinning, bearbetning och därefter i tusentals år , kontroll av avfallsförvaringen? Går det ens att räkna på..

Kortsiktigt ja till kärnkraft för billig energi och jobb.
NEJ till kärnkraft för miljön och livet.





Så kloka regering och svenska folk samt människor i världen satsa på livet för dig själv och kommande generationer skull.

Satsa din tankekraft, intuition och energi på att lösa energifrågan med sol,vind och vatten och att spara energi.

Var rädd om varandra och var rädd om vår Jord

önskar
Carin Munther, Lärare,bildterapeut och konstnärssjäl

Ja till livet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar